Hamei


Conurile de hamei contin ulei volatil, ester valerianic, rezine, lupulina, humulona, substante minerale, tanin, derivati flavonici, substante estrogene.


Aceasta planta este folosita ca antispastic, stimuleaza secretia gastrica, este un bun diuretic, antituberculos, bacteriostatic, are actiune moderata asupra functiilor genitale. 

Indicatii
insomnie,
tuberculoza
anorexie
nevroze cu anxietate
Trichomonas vaginalis
acnee
seboree

Dupa culegere, conurile trebuie sa fie intregi, iar bracteele trebuie sa nu fie desfacute de pe conuri, pentru a se pastra toate principiile active ale acestei parti de planta. Recoltarea se face in timpul infloririi.


Preparate pe baza de hamei
Pulberea

Se obtine prin macinarea conurilor uscate de hamei, cat mai fin, cu rasnita electrica de cafea. Depozitarea pulberii de hamei se poate face pe o perioada de maximum 2 saptamani ( deoarece uleiurile sale volatile se evapora foarte rapid), in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci.

Se administreaza, in general, de 3- 4 ori / zi, cate 1 lingurita rasa de pulbere de hamei, pe stomacul gol. Pulberea de hamei reduce simtitor crizele de epilepsie. Pentru tratament, se amesteca in parti egale pulbere din fructe de hamei uscate cu zahar si se da in fiecare zi bolnavului cate un varf de cutit impreuna cu un pahar cu apa.

Infuzia
Se prepara din 10 g conuri la 100 ml apa clocotita, care se infuzeaza timp de 10-15 min; se strecoara si se bea.

Extractul hidroalcoolic (tinctura)
Intr-un borcan cu filet, se pun peste 20 linguri de pulbere de hamei, 2 cani ( 500 ml) de alcool alimentar de 50 grade. Se lasa la macerat intr-un loc calduros, vreme de 2 saptamani, in borcanul inchis ermetic, dupa care se filtreaza prin tifon, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza de 4 ori / zi, cate 1 lingurita diluata in putina apa.

In caz de anxietate se administreaza cate 20 picaturi, diluate intr-un pahar cu apa, de 3 ori / zi. In caz de migrene sau digestie dificila, se iau 10 picaturi cu apa, de 5 ori / zi.

Infuzia combinata
Se pun la macerat timp de 8-10 ore, 2-3 linguri de hamei maruntit in ½ l apa, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe cu inca ½ l apa, vreme de 5 min, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ 1 l de preparat, care se foloseste intern ( 1-3 cani / zi).

Decoctul
Se prepara un amestec, in parti egale, din conuri de hamei, radacini de valeriana si frunze de roinita; 1 lingura de amestec se fierbe in 200 ml apa, timp de 5 min; se lasa acoperit 10-15 min si se bea caldut, la culcare, ca sedativ si somnifer;

Casa de hamei
Pentru tratatea insomniei, in special in cazul persoanelor varstnice, este deosebit de eficienta casa de hamei. Se fierb timp de 20- 30 min, in 100 ml apa putin sarata, 100 g radacini de hamei bine spalate si tocate marunt.

Separat, se face o infuzie scurta ( 5 min) din 1 lingurita de conuri oparite cu 200 ml lapte clocotit. Se strecoara infuzia, se adauga decoctul de radacini, lasand apoi sa fiarba amestecul, inca 10 min. Daca nu este agreata sarea sau este contraindicata, se poate inlocui cu miere. Casa se consuma la masa de seara, cu 1 ora inainte de culcare.

Uleiul de hamei
Se pun 15 linguri de pulbere de hamei intr-un borcan cu filet peste care se adauga ½ l ulei de floarea-soarelui sau de masline. Se lasa la macerat vreme de 2 saptamani, in borcanul inchis ermetic, dupa care se filtreaza, iar preparatul rezultat se pune intr-o sticla inchisa la culoare.

Se foloseste extern, contra nevralgiilor, contra durerilor de cap si mai ales, pentru intretinerea si infrumusetarea pielii, pe timpul sezonului rece. Este un leac folosit frecvent in medicina populara din Boemia si Bavaria, unde era considerat un adevarat elixir de sanatate si frumusete.

Baia terapeutica
Se fac bai partiale cu un extract de hamei, obtinut astfel: 6 linguri de conuri de hamei se pun la macerat in 2 litri de apa, la temperatura camerei, vreme de 8-10 ore (de dimineata pana dupa-amiaza).

Preparatul se strecoara, maceratul rezultat punandu-se deoparte, in timp ce planta ramasa se pune in alti 2 l apa clocotita si se lasa sa stea acoperita pana se raceste, dupa care se filtreaza. In final, se combina cele doua preparate (maceratul si infuzia racita), obtinandu-se aproximativ 4 l de preparat, care se folosesc pentru bai.

Utilizari terapeutice

Intern
Stimuleaza pofta de mancare, trateaza tuberculoza si previne osteoporoza. Se prepara o infuzie din 1 lingurita de conuri maruntite la 1 cana cu apa clocotita. Se lasa vasul acoperit timp de 10- 15 min, apoi se strecoara. Se bea 1 cana / zi, cu 25- 30 min inainte de masa.
Pentru tratarea tuberculozei, se beau 2 cani / zi, timp indelungat.
Pentru a preveni osteoporoza se consuma infuzia de 3 ori / zi

Trateaza insomniile
Este eficienta infuzia din 1 lingura conuri uscate si maruntite la 1 cana cu apa clocotita. Se lasa la infuzat 10- 15 min, se strecoara. Se bea intreaga cantitate seara, inainte de culcare.

Mai multe studii clinice arata ca hameiul, mai ales in asociere cu valeriana, este printre cele mai puternice si nenocive medicamente contra diferitelor forme de insomnie.

Tara cu cea mai mare traditie in studierea si utilizarea hameiului, Germania a comparat efectele unui medicament de sinteza folosit frecvent contra insomniei (benzodiazepina), cu combinatia de valeriana si hamei; cele doua tipuri de remedii au fost administrate in paralel, la doua grupe de pacienti cu insomnii puternice.

Rezultatele studiului au fost mai mult decat incurajatoare: combinatia de hamei si valeriana are efecte comparabile, daca nu mai puternice, ca benzodiazepina, insa produsul natural are cu 80- 90 % mai putine efecte secundare fata de medicamentul de sinteza.


Se administreaza seara 1-2 lingurite de combinatie, in proportii egale, de tinctura de conuri de hamei si de radacina de valeriana. Este un remediu foarte eficient pentru cei care adorm foarte greu, care se trezesc la putin timp dupa ce au adormit sau care au un somn agitat si neodihnitor.

Trateaza diferitele tulburari emotionale
Un studiu foarte amanuntit, despre folosirea hameiului in medicina traditionala asiatica si europeana, arata ca in toate tarile unde creste aceasta planta, ea este folosita cu prioritate drept calmant psihic.

In Ayurveda, medicina traditionala indiana, hameiul este folosit contra starilor de neliniste si de anxietate; in China- contra insomniei si a nervozitatii; in Europa centrala si de est- pentru diferitele tulburari emotionale legate de pubertate si de maturizarea sexuala.

Studii recente arata ca, intr-adevar, efectele sedative ale conurilor de hamei sunt pe cat de puternice, pe atat de bine tolerate de organism. Ca atare, hameiul este o speranta in tratarea anxietatii si a diferitelor sale complicatii (atacuri de panica, fobii, tulburari de somn etc.), a starilor de iritabilitate psihica si de hiperexcitabilitate nervoasa care apar pe fond de stres.

Pentru tratarea acestor probleme se administreaza hameiul sub forma de pulbere, din care se ia cate 1 lingurita de 3-4 ori / zi, in cure de 1 luna, cu 10 zile de pauza.

Alunga nervozitatea
Hameiul actioneaza ca un bun calmant, fiind ideal pentru persoanele irascibile. Seara este momentul cel mai bun pentru a consuma ceai de hamei, cu cateva minute inainte de culcare. Consumat pe timpul zilei va da stari de moleseala sau chiar somnolenta. Daca se consuma seara, hameiul va actiona impotriva starilor de nervozitate pana a doua zi.

Trateaza bolile reumatice
Hameiul actioneaza ca un puternic antiinflamator articular, comparabil cu unele medicamente de sinteza utilizate in tratamentul artritei. In cazul crizelor reumatice, se face o cura de 1-2 saptamani, timp in care se beau 3 cani / zi de infuzie combinata de hamei. Pe langa efectul sau antiinflamator, hameiul actioneaza asupra sistemului nervos central, reducand senzatia de durere la bolnavii de reumatism.

Trateaza afectiunile renale
Se pregateste o infuzie concentrate din 2 linguri de conuri maruntite la ½ l apa clocotita. Se lasa la infuzat 15- 20 min; se consuma intreaga cantitate pe parcursul unei zile, in 2- 3 reprize. Aceasta infuzie are si efect sedativ.

Administrarea de infuzie de hamei, 1-2 cani / zi, in cure de 10 zile, stimuleaza activitatea rinichilor, impiedica formarea calculilor si recidiva infectiilor renale. In cazul colicilor renale care apar la eliminarea calculilor, se recomanda baile fierbinti de sezut cu extract de hamei. Anumite substante continute de conurile de hamei au un puternic efect antispastic si ajuta la dilatarea cailor de evacuare a calculilor renali.

Rezolva problemele digestive
Se recomanda infuzia din 1 lingura de conuri uscate maruntite la 1 cana apa clocotota. Se lasa acoperita 10- 15 min, apoi se strecoara. Se bea cate 1 cana, dupa mesele principale.

Trateaza problemele aparute la pubertate
Hameiul este recomandat in tulburarile genitale si sexuale care apar mai ales la fete in perioada de pubertate. Pentru ca uleiurile aromatice din conurile de hamei au proprietati estrogene si calmante, ele sunt recomandate pentru declansarea ciclului menstrual intarziat, pentru combaterea acneei, a unor probleme cum ar fi hirsutismul sau apetitul alimentar exagerat, precum si contra unor tulburari emotionale care pot aparea in aceasta perioada. Se administreaza sub forma de infuzie combinata, cate 2-3 cani / zi, in cure de 3- 4 saptamani.

Trateaza problemele aparute la menopauza
Hameiul este printre cele mai puternice remedii cunoscute contra bufeurilor de caldura care apar la debutul menopauzei, de asemenea, are efecte de stabilizare a ritmului cardiac, reduce starile de nervozitate si de neliniste care apar in aceasta perioada.

Dupa instalarea menopauzei, curele succesive cu hamei ajuta foarte mult la prevenirea osteoporozei, fiind un fitoestrogen extrem de eficient. Contra tuturor acestor tulburari de sanatate, se fac cure de 3 saptamani, cu 1 saptamana de pauza, cu infuzie combinata de hamei, din care se beau cate 3 cani / zi, inaintea meselor principale.

Trateaza problemele de ordin sexual
In medicina populara europeana, hameiul, alaturi de valeriana, este cel mai folosit remediu contra unui spectru larg de probleme sexuale. Cura cu hamei si-a dovedit eficienta in cazul hiperexcitabilitatii sexuale, atat la barbati, cat si la femei.

La barbati, mai este folosit cu succes si contra polutiilor nocturne frecvente, contra tendintei de masturbare la adolescenti ( si nu numai la ei), contra ejacularii precoce. Se administreaza sub forma de tinctura, cate 1-2 lingurite de 3 ori / zi, in cure de 1 luna, cu 2 saptamani de pauza.

Starea de erectie prelungita anormal, dureroasa, neurmata de ejaculare, oprirea eliminarii de sperma pe uretra in afara actului sexual, combaterea onaniei, precum si in vindecarea acneei se recomanda infuzia din 3 g de conuri uscate si maruntite la 1 cana apa clocotita; se lasa la infuzat 15- 20 min, se strecoara si se beau 2- 3 cani / zi.

Tratamentul anafrodiziac se mai practica si prin folosirea unui saculet de tifon, in care se pun 50 g conuri verzi. Saculetul se aseaza seara, pe perna, in dreptul nasului. Conurile se schimba la 10- 15 zile.

Trateaza guta
Se foloseste infuzia din 1 lingura conuri uscate la 1 cana apa clocotita; se lasa acoperit 15- 20 min, apoi se strecoara. Se consuma 2 cani / zi.

Pentru combaterea alcoolismului
Este eficienta tinctura preparata dintr-un amestec in parti egale de radacina de valeriana, conuri de hamei si talpa- gastei. La 100 ml alcool de 70 grade se pun 20 g din acest amestec si se lasa 8 zile la macerat. Dupa filtrare, se administreaza 20- 30 picaturi, de 3 ori / zi, timp nelimitat.

ExternAdjuvant in tratarea vaginitei
In tratarea vaginitei provocata de Trichomonas vaginalis, se fac spalaturi vaginale, din care, ultima spalatura se face seara, cu infuzie din 5- 6 linguri conuri de hamei uscate si maruntite, la 1 cana cu apa clocotita.

Trateaza acneea
Se recomanda tamponarea tenului cu infuzie din 1 lingura conuri uscate si maruntite la 100 ml apa clocotita.

Alte intrebuintariHameiul si frumusetea
Pentru ingrijirea pielii iarna, se recomanda ca imediat dupa baie sa se faca un masaj cu ulei de hamei, pe toate zonele expuse la frig si unde apare tendinta de uscare. Uleiul protejeaza pielea de crapaturile si asprirea care apar la frig, o catifeleaza si ii pastreaza tonusul si elasticitatea.

Contra caderii parului, se face ultima clatire, dupa spalarea pe cap, cu extractul pentru baie din hamei. Este un tratament traditional foarte eficient pentru persoanele la care caderea parului se accentueaza pe fond de stres.

De asemenea, se foloseste contra matretii si a diferitelor infectii care apar la nivelul pielii capului. Hameiul este un remediu excelent contra matretii; se limpezeste parul cu ½ l infuzie de hamei, se indeparteaza excesul de apa si se tamponeaza parul cu un prosop curat. Pentru rezultate optime, se foloseste de cateva ori la clatire, aproximativ 1 luna de zile.

Seboree, alopecie - infuzie din 100 g conuri uscate la 100 ml apa in clocot, aplicata sub forma de comprese pe scalp. Se poate folosi si pe fata impotriva tenului gras acneic.

In popor hameiul se utilizeaza in cataplasme contra durerilor; din flori si foi, adunate toamna, se realizeaza perne si saltele pentru cei care nu pot dormi.

Perna cu hamei aplicata in zona inimii stimuleaza circulatia sangelui.
In parfumerie, hameiul este utilizat pentru compozitii de tip tabac, fougere si chypre.

In zootehnie si medicina veterinara, conurile (5 pumni / zi) se administreaza in hrana cabalinelor bolnave de icter, iar mugurii servesc la hrana bovinelor cu indigestie sau balonari. Dupa recoltarea conurilor, frunzele si coardele de hamei tocate, amestecate cu porumb, constituie un furaj bogat in proteine (2,42 %) si amidon (9,82 %), fiind recomandat in hrana vacilor, deoarece conduce la sporirea productiei de lapte.

In unele locuri este cultivat ca planta ornamentala, fiind folosita la acoperirea gardurilor.

Precautii si contraindicatiiFemeilor gravide li se administreaza hameiul cu prudenta si numai sub supravegherea medicului specialist.

El este contraindicat in cazul barbatilor cu puternica tendinta de efeminare, care prezinta acumulari masive de tesut adipos, ginecomastie, celulita etc.

Fiind un ingredient esential al berii, hameiul este una din cele mai puternice substante hormonale naturale cu efecte feminizante. In combinatie cu alte substante din bere, el determina aparitia unor efecte nedorite asupra activitatii fiziologice, ceea ce la barbati se traduce prin ingrasare rapida, marirea proportiei de tesut cutanat, aparitia celulitei, scaderea fortei fizice, iar in timp, chiar scaderea potentei. Sunt simptomele ce apar la multi consumatori de bere invederati.

De asemenea, nu li se va administra hamei baietilor aflati la varsta pubertatii sau a adolescentei, care prezinta supraponderalitate sau simptomele de efeminare.
Pentru majoritatea oamenilor hameiul nu prezinta riscuri asupra sanatatii organismului.

Urmatoarele persoane trebuie sa evite hameiul: femeile care alapteaza; persoanele diagnosticate cu depresie; persoanele care in urmatoarele 14 zile vor suferi o interventie chirurgicala.

In combinatie cu medicatia administrata in timpul sau dupa interventia chirurgicala, hameiul poate induce o stare excesiva de somnolenta.

Culegatorii de hamei pot capata intoxicatii care se manifesta prin inrosirea ochilor, iritatii pe maini si fata, varsaturi, respiratie greoaie, iar la femei hemoragii. Este bine ca mainile sa fie infasurate in carpe sau manusi, sa nu se duca la fata sau ochi, iar dupa terminarea lucrului acestea sa fie bine spalate cu apa si sapun.

Gradul de interactiune a hameiului cu alcoolul si sedativele (depresante ale SNC – sistemul nervos central) este moderat; motiv pentru care medicii specialisti recomanda atentie sporita in privinta acestei combinatii. Alcoolul poate cauza stare de somnolenta si ameteala, efect similar hameiului.

Hameiul cauzeaza o stare excesiva de somnolenta si ameteala, efect similar sedativelor. Astfel, administrarea simultana a hameiului si alcoolului sau sedativelor poate induce o stare accentuata si excesiva de somnolenta.

Toxicitate, reactii adverseHameiul in doze uzuale nu este toxic. Depasirea dozelor indicate sau a perioadei de tratament, poate produce reactii alergice, dereglaje metabolice sau hormonale, tulburari nervoase.

Consumul zilnic de bere poate produce dependenta, iar abuzul, deregleaza metabolismul si sistemul nervos, scade imunitatea si potenta sexuala, provoaca tulburari cardiace, ingrasa.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

INSTAGRAM

Facebook

Total Pageviews

Search This Blog

Slova Ortodoxa

Slova

Breaking

Random Posts

Recent Posts

Recent in Sports

Fashion

News

Food

Sports

Food

Technology

Featured

Videos

Followers

Followers

Subscribe

Ms. Excellence

Ms. Excellence
This is your new awesome blogger template.

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's.

Sponsor

AD BANNER

Recent News

Pages

Facebook

Comments

Most Popular

Popular Posts