Remedii naturiste pentru insomnie

Daca insomnia nu este grava si nu este cauzata de o afectiune, sau daca, pur si simplu, vrei sa elimini somniferele din viata ta, fitoterapia iti pune la dispozitie numeroase plante care induc somnolenta prin proprietatile lor calmante. Iata cateva plante pentru un somn linistit:

1. HameiConurile de hamei contin ulei volatil, ester valerianic, rezine, lupulina, humulona, substante minerale, tanin, derivati flavonici, substante estrogene. Aceasta planta este folosita ca antispastic, stimuleaza secretia gastrica, este un bun diuretic, antituberculos, bacteriostatic, are actiune moderata asupra functiilor genitale. Este indicata in insomnie, dar si in tuberculoza, anorexie, nevroze cu anxietate, Trichomonas vaginalis, acnee, seboree.

Dupa culegere, conurile trebuie sa fie intregi, iar bracteele trebuie sa nu fie desfacute de pe conuri, pentru a se pastra toate principiile active ale acestei parti de planta. Recoltarea se face in timpul infloririi.

2. CeapaEste considerata un bun leac pentru insomnie. Se recomanda pastrarea unei cepe maruntite intr-un borcan acoperit cu un tifon sau cu un servetel gaurit, din care se inhaleaza de cateva ori inainte de culcare.

3. PaducelFructele si frunzele contin numeroase substante chimice care actioneaza asupra apara­tului cardiovascular si asupra sistemului nervos. Scazand tensiunea arteriala prin vasodilatatie centrala si periferica si avand de asemenea si un efect sedativ asupra sistemului nervos central, ajuta la prepararea organismului pentru somn, dar mai este folosit si pentru cardiopatie ischemica, alte dereglari cardiovasculare si in nevrozele cardiace.

Paducelul are un efect deosebit in cresterea fluxului de sange oxigenat la inima si creier, in ateroscleroza, stari de labilitate psihica si de emotivitate.

4. TeiPana in zilele noastre a ramas remediul racelii, gripei si febrei. Contine ulei esential, bogat inflavonoide, taninuri, polizaharide, acizi (cafeic, cumaric).

Combinand efectul substantelor active, are actiune antiseptica, antiinflamatoare, calmanta,emolienta si cicatrizanta. Tonifica si revitalizeaza epiderma, este decongestionant pentru cearcane, pleoape, ochi, fiind folosit in produse pentru ochi. Mirosul placut al florilor de tei se datoreaza prezentei farnesolului, care este un alcool. Inflorescentele au actiune neurosedativa si antispastica.

5. MacesSe recomanda in avitaminoze, enterocolite, litiaza (calculoza) renala, tulburari de circulatie peri­ferica, caantihelmintic, in litiaza biliara, dischinezie bili­ara si ajuta si ca sedativ, permitand depasirea unor probleme legate de insomnie.

6. MusetelMusetelul se foloseste in produsele cosmetice datorita actiunilor sale cicatrizante, anestetice, antiseptice,tonice, de purificare a epidermei, antiiritante, deprevenire a imbatranirii premature a tenului. Este recomandat pentru tenurile inrosite si ridate.

In produsele de ingrijire a parului are efecte to­nice, conferind reflexe blonde acestuia. Extractul de musetel reduce fragilitatea vaselor capilare si poate fi utilizat inproduse anticuperozice.
O ceasca de ceai din musetel induce o stare de liniste prielnica somnului.

7. SunatoareUleiul de sunatoare este bun pentru rani, avand efect calmant, antiinflamator si cicatrizant. Ceaiul de sunatoare se foloseste in leziuni nervoase si boli nervoase de tot felul, aducand relaxare si instaurand linistea necesara somnului.

8. SalvieCeaiul de salvie fortifica organismul, te fereste de atacuri de apoplexie si are un efect favorabil asupra paraliziilor. Se administreaza in spasme, afectiuni alemaduvei spinarii. Ceaiul de salvie se foloseste impotriva insomniei, in combinatie cu ceaiuri din alte plante.

9. LavandaDatorita componentelor din uleiul volatil, lavanda este un aromatizant puternic cu actiune antiseptica locala si usor antispastica. Mirosul lavandei induce o stare de liniste si ajuta la pregatirea unui somn bun.

10. ValerianaUna dintre cele mai cu­noscute plante cu efect tranchilizant usor, valeriana a fost folosita de mai bine de 1000 de ani ca somnifer.

Luandu-se in considerare efectul principiilor sale active, valeriana a fost comparata cu diazepamul. Toamna, dupa ce partea ierboasa a valerianei s-a vestejit, se recolteaza rizomul impreuna cu radacinile. Aceste radacini se usuca in incaperi bine aerisite pentru a-si pastra proprietatile curative.

Radacinile si rizomii de valeriana au actiune calmanta asupra sistemului nervos si se folosesc si contra insomniei.

Sursa: http://sanatate.bzi.ro/

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

INSTAGRAM

Facebook

Total Pageviews

Search This Blog

Slova Ortodoxa

Slova

Breaking

Random Posts

Recent Posts

Recent in Sports

Fashion

News

Food

Sports

Food

Technology

Featured

Videos

Followers

Followers

Subscribe

Ms. Excellence

Ms. Excellence
This is your new awesome blogger template.

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's.

Sponsor

AD BANNER

Recent News

Pages

Facebook

Comments

Most Popular

Popular Posts