Mierea de albine
detine proprietati antibacteriene impiedicand infectarea zonelor ce au suferit taieturi minore sau julituri, ajuta la digestie dar
este si un bun energizant.
Cu un continut
bogar de vitamine A, Vitamina B1
(tiamină), Vitamina B2 (riboflavină), Vitamina B6 (piridoxină), Vitamina B12
(cianocobalamină), Vitamina C (acid ascorbic), acid pantotenic, acid folic, K,
magneziu, calciu, potasiu sau fosfor – mierea devine un evergizant naturam cu
un echilibru de vitatamine fiind usot asimilabil de organism. Consumata in
cantitati moderate ajuta sa ne relaxare si ne ofera un somn mai odihnitor,
zaharurile naturale din compozitia mierii te pot scapa de insomnii daca consumam
o lingurita inainte de culcare.
Valoarea
alimentară și dietetică
Valoarea
alimentară a mierii constă în primul rând în bogăția ei în zaharuri (70-80%),
din acest punct de vedere, fiind un aliment energetic prin excelență.
Majoritatea zaharurilor din miere sunt zaharuri simple, (glucoză și fructoză),
care nu mai necesită o prelucrare specială prin digestie, fiind direct
asimilate și arse complet, până la stadiul de bioxid de carbon și apă,
eliberând energie în toate etapele de descompunere prin care trec. Un gram de
zaharuri din miere eliberează ca și zahărul de sfeclă: 4,1 calorii, dar (spre
deosebire de zahăr), această energie este pusă în totalitate la dispoziția
organismului, astfel că mierea este un aliment ușor asimilat și digerabil.
Deosebirea esențială a mierii de albine de zahărul comercial constă în
conținutul său ridicat în unele substanțe nezaharoase (microelemente, enzime,
acizi organici și vitamine), care își exercită efectul pozitiv atât prin
acțiunea de reglare a unor funcții importante ale organismului, dar și
contribuind la conferirea calităților gustative specifice ("gust de miere").
Atât aspectul, culoarea, consistența și gustul fac din miere un aliment mult
apreciat, dar mai ales aroma sa specifică, datorită conținutului în uleiuri
eterice (volatile), parfumul mierii fiind identic cu parfumul florilor din care
provine..
Valoarea terapeutică
a mierii
Mierea de albine
nu are doar calități nutritive ci, în urma studiilor, s-a demonstrat că are și
o acțiune terapeutică eficientă, ce se exercită atât asupra afecțiunilor
digestive, cât și în afecțiunile hepatobiliare, cardiovasculare, respiratorii,
afecțiuni ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, în bolile de nutriție
și cele infecțioase, în afecțiunile sanguine și în cele cutanate.
Cu toate
calitățile sale prețioase, mierea are și contraindicații pentru pacienții care
suferă de obezitate, diabet zaharat, tulburări glicoregulatorii, insuficiență
pancreatică exocrină și pentru pacienții gastrectomizați, cât și în anumite
tulburări alergice.
0 Comentarii