Cartoful

Proprietatile curative ale cartofului

Sanatos, hranitor, foarte digest (mai ales icuptor copt icoaja lui)

Aliment de balast, care inlesneste functiile intestinale

Antiulceros

Cicatrizant

Aliment energetic, permis diabeticilor, obezilor si tuturor celor predispusi la ingrasare

Fecula este utopic emolient

Extractul (sucul crud):

Diuretic

Emolient

Calmant si cicatrizant al mucoaselor digestive

Antispasmodic

Ice afectiuni e indicat

a) Ca leguma:
  • Intretinator general al sanatatii
  • Artritism
  • Obezitate (pripotasiul lui)
  • Diabet (inlocuieste piinea: copt icuptor sau inabusit)

b) Extract crud:


  • Aliment de balast, care inlesneste functiile intestinale
  • Antiulceros
  • Cicatrizant
  • Gastrite, ulcere gastrice si duodenale
  • Dispepsii
  • Hepatita si litiaza biliara
  • Constipatie, hemoroizi
  • Glicozurie si diabet florid
  • Scorbut


c) Fecula (uz extern):

  • Flegmoane
  • Erizipel (brinca)
  • Arsuri
  • Plagi atone, ulcere ale gambei
  • Eruptii, crapaturi

Mod de folosire

Uz intern:

Tinctura curata: 20 de picaturi iputina apa, de trei ori pe zi, inainte, itimpul mesei sau dupa mese (doza poate fi ridicata la 40 de picaturi, vreme de citeva zile, daca efectele sint insuficiente).

Suc de cartof crud: o jumatate de pahar, de patru ori pe zi, timp de o luna (ulcere gastroduodenale, diabet). Putem sa-i adaugam miere, suc de morco sau de lamiie. O jumatate de pahar o data sau de doua ori pe zi, pentru celelalte afectiuni.

Contra parazitilor intestinali: se va minca seara, timp de trei zile, exclusiv o salata de cartofi amestecati cu 60 g de ulei de nuca.

Uz extern:

Fecula, icataplasme, fie pasta, fie idoza de 100 g la litrul de apa.

Cataplasme de cartofi cruzi, rasi (arsuri, degeraturi, crapaturi, plagi atone, ulcere, edeme ale pleoapelor). Putem sa-i adaugam ulei de masline.

Ar mai fi de retinut urmatoarele:

Sub influenta administrarii zilnice de 1 kg-l,5 kg de cartofi, la diabetici s-a notat atenuarea simptomelor morbide (glicozurile, poliurie, polidipsie) si o ameliorare a starii generale. Actiunea aceasta s-ar datora compozitiei lui: potasiu, magneziu, acizi - citric si malic, care atrag o alcaloza.

Ce este mai digestibil

Rezulta ca sint mai greu de digerat cartofii prajiti. Copti in cuptor, cartofii sint mai digestibili, caci isi pastreaza cel mai bine proprietatile si implicit aroma.

Atitudinea aceasta este recomandata celor grasi sau celor celulitici. Cartoful, reamintim, nu ingrasa.

Cartofii fierti nu trebuie pastrati mai mult de 24 ore.

Dupa modul de preparare culinara, cartofii vor avea o compozitie diferita.

Cartofi fierti Cartofi prajiti

Apa 75 43,27

Protide 2,58 3,99

Lipide 0,10 6,38

Hidrati de carbo22,26 44,65

Saruri minerale 1,07 1,73

Valoarea calorica 99 336

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

INSTAGRAM

Facebook

Total Pageviews

Search This Blog

Slova Ortodoxa

Slova

Breaking

Random Posts

Recent Posts

Recent in Sports

Fashion

News

Food

Sports

Food

Technology

Featured

Videos

Followers

Followers

Subscribe

Ms. Excellence

Ms. Excellence
This is your new awesome blogger template.

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's.

Sponsor

AD BANNER

Recent News

Pages

Facebook

Comments

Most Popular

Popular Posts